Januar er starten på et nyt år – et nyt tidsrum. Januar har sit navn efter Janus, den romerske gud for indgang, begyndelse (og udgang). Vi har lukket døren til det gamle år og er gået ind i en ny tid: 2023. Et nyt rum. Som vil være anderledes end det, der var. Vi vender siden i tidebogen…. Hvad mon der venter os? På det personlige plan? På det lidt større samfundsmæssige plan? Ja, hvad mon der venter os i forhold til den globale udvikling? Hvad ønsker vi os af det nye år? Al begyndelse er svær, siger man….

Bliver det overhovedet lyst i dag, har man flere dage her i januar spurgt sig selv. I januar kan det være svært at se himlen for bare skyer. For januar har været grå og fyldt med uendelig regn. Med masser af indetid og tænketid. Som om året også selv har oplevet en vanskelig begyndelse.

Mange af os er begyndt året med intentionen om at gøre noget anderledes – nytårsforsæt kalder mange det – men allerede her i slutningen af januar er vi også mange, som må erkende, at vaner er sejlivede. De lader sig ikke sådan lige ændre. Meget af det, man skrev på den nye side i tidebogen, er endnu ikke blevet til noget. Hvordan mon det kan være?

Måske var intentionen om at ændre noget ægte nok, men man snublede. Måske var man fra starten for ambitiøs og for hurtig. Ligefrem forhastet. Måske overså man noget. Måske havde man mest øje for det mål, man havde sat sig. Og glemte, at alting har en begyndelse, en midte og en slutning. Glemte måske faktisk, at al begyndelse er svær – og kræver særlig opmærksomhed:

Start close in,
don’t take the second step
or the third,
start with the first
thing
close in,
the step
you don’t want to take.

Start with
the ground
you know

the pale ground
beneath your feet,
your own
way of starting
the conversation.

Start with your own
question,
give up on other
people’s questions,
don’t let them
smother something
simple.

To find
another’s voice,
follow
your own voice,
wait until
that voice
becomes a
private ear
listening
to another.

Start right now
take a small step
you can call your own
don’t follow
someone else’s
heroics, be humble
and focused,
start close in,
don’t mistake
that other
for your own.

Start close in,
don’t take
the second step
or the third,
start with the first
thing
close in,
the step
you don’t want to take.

David Whyte, fra digtet: Start close in, i River Flow: New and Selected Poems, Oct. 2012.

 femininelivsprincip.dk

ønsker alle en god begyndelse!