En stor del af Grønland ligger nord for Polarcirklen, og det betyder, at her i slutningen af november nærmer vinterens mørketid sig. Mørketid eller polarnat er en tilstand af 24 timers mørke, hvor solen ikke når over horisonten. Når mørketiden slutter, er der de fleste steder i Grønland tradition for, at man mødes for at hilse solen velkommen. Vist nok ofte med fællessang. For når man bor nord for Polarcirklen, er der mange dage, hvor solen ikke kan ses. I Ilulissat er det 6 uger. Eller det var det i hvert fald….
Hvert år den 13. januar – 13 minutter før klokken 13 mødes indbyggerne i Ilulissat lidt uden for byen på Holmsbakke. Efter 6 ugers mørketid fejrer man sammen solens genkomst. Med fællessang og sol-tegninger, som børnene har medbragt. I mørketiden leves hverdagslivet i et lavere gear. Meget foregår indendørs. Man kan derfor levende forestille sig, hvor meget der er at tale om, når man endelig igen mødes. Solen dukker igen op over horisonten og inviterer til udveksling af gode historier og måske også lidt venlig sladder? Har du hørt….? Vidste du at….?
Der findes officielle tabeller over mørketiden og datoen for solens genkomst i de forskellige grønlandske byer. Men de senere år er solen vendt tilbage tidligere end normalt. Tidligere end tabellen siger. Et år dukkede den op over horisonten i Ilulissat to dage før – et andet år tre dage før. Det har gjort mange grønlændere bekymrede – er verden ved at gå af lave? Mange er overbeviste om, at det skyldes klimaforandringerne, som jo på rigtig mange måder radikalt påvirker grønlændernes levevis. Solens tidligere genkomst har også fået forskere til at søge efter forklaringer. Har jordens akse forrykket sig, så den har ændret hældning i forhold til solen? Er det en synsmæssig illusion? Eller har afsmeltningen af indlandsisen rykket horisonten? De fleste hælder til den sidste forklaring. For afsmeltningen af verdens tredje største iskappe, indlandsisen, sker med en stadig højere hastighed. Og når isen smelter, synker horisonten – og derfor kommer solen til syne tidligere end normalt.
Man kan altså sige, at når indbyggerne mødes efter mørketiden for at fejre solens genkomst – og udveksler gode historier og måske lidt venlig sladder, så sladrer solen også. Solen sladrer om jorden tilstand og om klimaændringernes hastighed. Solen sladrer om den voldsomme afsmeltning af indlandsisen – som bare fortsætter og fortsætter med at smelte og ikke vil stoppe? Solen sladrer om, at den største afsmeltning nu sker netop fra indlandsisen og ikke fra Grønlands gletsjere. Solen sladrer, og noget tyder på, at det er værd at lytte til sol-sladder…..
Teksten er inspireret af en rejse til Grønland, oktober 2019, og af flere artikler om solens tidlige genkomst i det vestlige Grønland.